Szabad az Á

Átjáró Másországba

Elég legyen abból a végtelenül cinikus és aljas dumából, hogy a piac dönti el, ki mennyit keres

2021. április 06. 06:33 - Szabad az Á

Olvasgatom a "liberális" ellenzéki sajtót. Szinte minden héten jönnek a jobbnál jobb cikkek arról, hogy a kapitalizmus és a fogyasztói társadalom tönkreteszi az életünket, a pazarlás veszélyezteti bolygónkat.

Képesek arról írni a liberális véleményvezérek, hogy mégis vannak társadalmi osztályok, a leggazdagabb osztályok, totál hülyére veszik az egész bolygót, csak azért, hogy megvehessék a testvérüknek, a lányuknak, a fiuk csajának, a szeretőjüknek a totálisan felesleges A8-ast, miközben milliárdnyi ember a napi betevőjéért dolgozik, főleg a gazdagok gyáraikban.

Nagy örömmel olvasom ezeket a cikkeket, egyet is értek velük.

A cikkekben midig felmerül a kérdés, hogy akkor mit is kellene csinálni. A nagyon okos, felkészült megmondóemberek ötletelni kezdenek.

  • Új dolgokat kellene kipróbálni.
  • Vissza kellene fogni a fogyasztásunkat.
  • Spirituálisan kellene fejlődni.

Na igen. Hát persze. Megy a ködszurkálás. Milyen ciki lenne beismerni, hogy harminc év (de leginkább 150 év) uszítás, hazudozás és történelemhamisítás után, hogy a szocializmust nem lehet lesöpörni szimpla diktatúrázással. A végén kiderülne, hogy a szocializmus olyan eszme, ami szerint az nem élet, hogy 7 milliárd ember dolgozik pár millió emberért.

Az úgynevezett rendszerváltáskor talán nem kellett volna szétverni a szövetkezeti rendszert. Nem kellett volna felszámolnunk az iparunkat. Nem kellet volna hagyni, hogy Európa legdrágább bankrendszerét hozzák létre. Nem kellene súlyos milliárdokkal támogatni olyan multicégeket, akik amúgy tokkal-vonóval megvehetnék Magyarországot.

Fel lehetne ismerni, hogy egy falu földjeinek megműveléséhez nem kell 20 traktor, hanem elég kettő. Nem kell cukorral tömni a gyerekeinket normális ételek helyett. A kirakatéletek helyett lehetne úgy is élni, mintha normálisak lennénk, normális problémákkal és normális megoldásokkal.

Nem az a fontos, hogy legyen legújabb telefonunk, hanem hogy a baráti társaságunk azért szeressen minket, amilyenek vagyunk, és nem a pénzünkért, pozíciónkért. Nem kellene engedni a reklámokat ekkora mennyiségben. Fontos lenne, hogy ha valaki dolgozik, akkor el legyen ismerve, akármit is csinál. A földműves, a tanár, a rendőr, a bolti eladó, az egyetemi oktató, a politikus, mindenki.

Ideje végre elengedni azt a végtelenül cinikus és aljas dumát, hogy a piac dönti el, ki mennyit keres. Hát persze. Egy átlag magyar örüljön, ha élete végéig össze tud gründolni egy kétszobás lakást. Egy élet munkájával.

A gazdag ember gyereke miután megkapta Oxfordon a nagyon jó diplomát tízmilliókért, már mehet is egy cég igazgatótanácsába az aputól kapott kocsival. Ezt dönti el a piac. Ezt harsogják jónak sokan ma is. Ideje van a szembenézésnek.

Harminc éve halljuk, hogy a szocializmus rossz, a kapitalizmus jó. Ehhez képest a korai szocializmusban milliók jutottak lakáshoz, normális élethez, megbecsüléshez, egészségügyi ellátáshoz, kultúrához és jó élethez.

A kapitalizmus elhozta a létbizonytalanságot, a szociális különbségeket, elhozta a gyűlöletet, a látástól vakulásig való munkát, a megalkuvást, a dolgozói nyomort, a beszűkülést, és a társadalom atomizációját.

Ha azt akarjuk, hogy újra normálisan lehessen élni Magyarországon, akkor szocializmus kell.

Ha azt akarjuk, hogy a bolygónkat pár évtized múlva ne tegyük véglegesen tönkre, akkor szocializmus kell.

Ha jó béreket, nyugdíjat, egészségügyi ellátást, biztos lakhatást akarunk a gyermekeinknek, akkor szocializmus kell.

Ha havi nettó 250.000 forintos minimálbért, 50.000 forintos családi és nyugdíjas korpótlékot akarunk, akkor szocializmust kell.

Ha azt akarjuk, hogy senkinek ne lehessen havi 100.000 forint alatt a jövedelme, akkor szocializmus kell.

Pártom az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom ezt képviseli, ezért harcolunk. Azért akarunk egy igazi baloldali frakciót az Országgyűlésben, hogy legyen képviselete a dolgozó embereknek is.

 

Székely Sándor 
független országgyűlési képviselő 
A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke
Az Igen Szolidaritás alapítója

sanyi11.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr7316491264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2021.04.07. 13:31:51

Kezdem végre felfogni, miért nyer folyton a Fidesz.

Rodney_2 2021.04.09. 23:31:26

@lobaszopiatej: Ez az ember olyan szinten idióta, hogy még Magyarországon is ritka.

BiG74 Bodri 2021.04.13. 16:05:37

@lobaszopiatej: @Rodney_2:
Én jól szórakoztam! Vagy nem ez volt cél?

Rodney_2 2021.04.13. 20:52:26

@BiG74 Bodri: Ez a szerencsétlen Lenin-fiú azért van a parlamentben jó sok közpénzért, mert vannok hozzá hasonló agyhalottak akik megválasztják. Az ő nézeteivel még egy jelentős olajhatalmat is csődbe lehetne vinni (Venezuela?? találkoztam venezuelai menekültekkel Lengyelországban, dráma).

Rodney_2 2021.04.15. 00:58:24

@BiG74 Bodri: @lobaszopiatej:
Tessék, ez mindent megmagyaráz:

www.napi.hu/magyar-gazdasag/oecd-magyarorszag-going-for-growth-gazdasag-fellendules-reform-javaslat-2021.727095.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

- a válság előtt Magyarországon az egy főre eső GDP az OECD legjobban teljesítőitől 40 százalékkal maradt el;
- a termelékenység szintén a legjobban teljesítő OECD-tagállamokhoz képest 41 százalékkal volt alacsonyabb;
- a foglalkoztatottsági ráta átlagos volt, de a 2020-as válság előtt folyamatosan emelkedett;
- az egyenlőtlenség a fejlett gazdaságokhoz hasonlóan alakult (a jövedelmi egyenlőtlenséget mérő Gini-együttható Magyarországon 31,3 volt, míg a fejlett gazdaságok medián értéke 30,3 volt.)

Ha éhen akarunk halni, akkor szocializmus kell...
süti beállítások módosítása