Szabad az Á

Átjáró Másországba

Szemünk előtt omlik össze a fogyasztói társadalom

2022. augusztus 08. 16:24 - Szabad az Á

Valamikor 200 évvel ezelőtt az emberi társadalmat megtámadta egy elképesztő kór, melyet ma úgy hívunk, hogy fogyasztói társadalom. A lényeg az, hogy akkor vagy a társadalmon belül értékelhető ember, ha fogyasztasz. Lehetőleg minél többször, minél többet, és minél feleslegesebben. Persze voltak már ennek előképei a Homo Sapiens történetében. Nem véletlenül mondja minden vallás, hogy ne az anyagi dolgokkal foglalkozz. De hát ugye mára a vallás(ok) meggyengültek. Az egalitáriátust hirdető baloldalt porrá zúzták, maradt a mindent bedaráló, mindenből árút csináló kapitalizmus. Ami csak egy dolgot ismer: A Hasznot.

Hogy haszna a sok vásárlásból valójában csak pár tízezer embernek van az egész föld bolygón, az – eddig – nem zavart senkit. Persze voltak háborúk, meg kisebb-nagyobb gazdasági megingások (melyek után a gazdagok még gazdagabbak, a dolgozók még szegényebbek lettek), de azért valahogy mindig jött valami ami pár évre rendbe tette a dolgokat picit. Lehetett újra fogyasztani.

Ám most történt valami.

Két év járványhelyzet. Egy háború, mely fenyeget a totális háború rémével. Az ebből fakadó gazdasági vállság és a szaporodó feszültség gócok és hát végül is az energia és áruhiány miatt a kormányok elkezdték mondani, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet. Kezdjenek el spórolni.

Asztapaszta! Micsoda innováció! A fogyasztói társadalom királyai arra kérik az alattvalókat, a dőzsölő fogyasztókat, hogy figyeljenek oda a fogyasztásra! Sőt! Lehetőleg csökkentsék a fogyasztást! Az energiafogyasztás csökkentésével kezdődhet el az új világ. Mi lesz a következő stáció? Megkérik, hogy ne egyenek annyit az emberek? Hogy ne főzzenek annyit, hogy a felét ki kelljen dobni? A cukros üdítő helyett igyanak csapvizet? Netalán megkérik a fiatalokat, hogy ne vegyenek fél évente mobil telefont? Elég egy pár cipő télire? Megkérik szépen a nyugdíjasokat, hogy ne eldobható pelenkát, hanem kimosható textilpelenkát használjanak? Mi lesz ebből a világból? 21 fokos lakásokban kell megfagynunk a jövőben?

Mi lesz ebből? Szocializmus?

Egyformán fog fogyasztani a gyárigazgató és a melós?

Na és a multik? Mi lesz az osztalékkal? Mi lesz a lopással, azaz a profittal? A sok hitelező hova teszi az értéktelen pénzét, ha kevesebbet fogyasztanak az emberek? Az évtizedek óta szükségtelen dolgok fogyasztására ösztönző fehér- és feketegalléros marketingesek elmennek majd dolgozni egy vasgyárba? Mi jöhet még? A KATÁ-s adóoptimalizálók elkezdenek adót fizetni? A taxisok a legrövidebb úton viszik az utasokat a célhoz? A munkahelyen rendesen meg fogják fizetni a melósokat? A villamosvezető megvárja az utasokat? Az úszómedencékben egy sávban akár hatan is fognak úszni (mint régen?) A mozgó lépcsőn egymás mellé fognak állni az emberek, hogy mindenki hamarabb jusson fel, és ne csak az aki éppen rohan, mert későn indult otthonról? A családoknak elég lesz egy három szobás lakás? A politikusnál nem lesz többé készpénz? A szódavízben lesz elegendő buborék?

Van egy réteg, akik eddig is tudatosan éltek. Nem vettek fel hitelt csak azért, mert olcsóbb a kamata, mint egy másik hitel. Amikor elmentek otthonról lecsavarták a fűtést és nem dobtak ki ételt, hanem annyit főztek, amennyit elfogyaszt majd a család. Azokat a termékeket vásárolták meg mindössze, amire szükségük volt. Ők voltak a fogyasztói társadalom lúzerei. Ők ebből a mostani hisztiből semmit sem éreznek.

Úgy tűnik, hogy ideje van annak, hogy totálisan megváltoztassuk az életünket. Ha még meg lehet egyáltalán…

Székely Sándor,
a Szolidaritás Mozgalom elnöke

szekelysandor0714.jpg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr1617903429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.08.12. 10:07:42

Nem barátom. Eddig itt európában jólét volt. Azért volt jólét, mert az előző pár száz évben a csúnya antidemokratikus ősök akik kicsik sem voltak újbaloldaliak és eszük ágában nem lett volna pávatollal a seggükben az utcára vonulni, hatalmas technológiai, tőke, kulturális előnyt halmoztak fel a világ többi részéhez képest. Ezt a jólétet a 90-es évek óta a remek újbalos kormányok ügyesen átpasszolták ázsiának és indiának.

Nem, a fogyasztás nem fog csökkenni. Át fog csoportosulni. Európából ázsiába. Európába pedig szépen visszatér a nyomor. Ezt persze a derék liberósbolsik megideologizálják - a gyerekkoruk óta hülyített nyugat-európai polgárokkal egy bizonyos szintig talán működik is a dolog. Csak ez a dolog addig tart, amíg nem kezd el korogni az átlagpolgár hasa. Ha viszont ez bekövetkezik, annak csúnya vége lesz. A nyugati polgár egy elég békés állatfajta addig amíg jóllakott. Erre épült az európai béke - ezért nem volt az elmúlt pár évtizedben nyugat-európában nagyobb forradalom, max. a franciáknál gyújtottak fel pár autót, és ezért választottak a polgárok olyan kormányokat amik nem különösebben védték a saját országuk - és az egész térség - érdekeit.

Most viszont:
kepek.4ever.eu/muveszet/film-es-sorozat/winter-is-coming-169691

midnight coder 2022.08.12. 11:06:49

"Egyformán fog fogyasztani a gyárigazgató és a melós?"

Nem fog. Azért nem, mert ha ilyen társadalmat próbálsz kiépíteni, akkor a lőtéri kutya nem fog olyan melókat elvállalni amik sok erőfeszítést, sok tanulást, felelősséget, döntéseket igényelnek, hanem mindenki megkeresi azt a melót amivel a legkisebb munkával / felelősséggel megkaphatja ugyanazt a pénzt.
süti beállítások módosítása