Szabad az Á

Átjáró Másországba

Eltörölni Kádár Jánost? Na még mit nem!

2022. május 26. 13:53 - Szabad az Á

Van egy ország a bolygón, amelyik 1100 éve hadban áll. Évszázadokig komoly középhatalom volt Európában. Majd török hódoltság, osztrák rabiga. Háborúk, tatárjárás, török rabiga, osztrák elnyomás. Forradalmak, lázadások, parasztfelkelések, népirtások váltogatják egymást. Többször kihal az ország, csak betelepítéssel lehet megmenteni a népet. Magyaroknak csak az urakat tekintik, aki nem nem nemes, nem ér sokkal több mint egy ló, vagy ökör. Joguk talán még annyi se. Az első világháború után egy fasiszta rendszer, aminek a regnálása alatt és következtében milliók halnak meg, vándorolnak el, az ország vagyonát lerombolják vagy külföldre szállítják. 1945 után egy zavaros és borzasztó évtized után Csermanek János, alias Kádár János, a lelencgyerek hatalomra jut és jön olyan 32 év, ahol kivételesen az átlagembert is emberszámba veszik. A nőket is. A cigányokat is. Van lakás, munka, nyaralás. Biztonság.

Erről az emberről ma nem lehet értelmesen beszélni, mert a jelenlegi politikai elitnek probléma, hogy a rendszerváltás óta, csak annyit tudnak felmutatni, hogy kirabolták az ország népét.

40323361_3077205_c12837e4489f2036f87d060d20d93979_wm.jpeg

110 éve született Kádár János.

Kádár János nem volt szent. Kádár Jánosnak bűnei is voltak, kár ezt tagadni. Aki Magyarországot vezetni akarja, az bizony bűnöket is fog elkövetni. Ki többet, ki kevesebbet. Az utókor ezt megítéli. Már ha lehet róla beszélni. De Kádárról nagyon nehezen, mert ha szóba kerül, akkor a jobboldali, de főleg a liberális oldal politikusai azonnal elkezdenek 56-ozni és kommunistázni. És ezzel el van intézve a dolog…

  • Nem kell megmagyarázni, hogy miért lakik az ország fele azokban a lakásokban, amik akkor épültek?
  • Nem kell elgondolkodni azon, hogy miért termelt harminckét évvel ezelőtt többet a magyar mezőgazdaság, mint most?
  • Nem kell viszonyulni ahhoz a tényhez, hogy akkor volt magyar ipar, most meg csak külföldiek kezén lévő összeszerelő üzemeink vannak.
  • Nem kell megmagyarázni, hogy miért volt harminc éven keresztül létbiztonság, most meg miért kell rettegni egy betegségtől, egy válástól, egy bankhiteltől?
  • Nem kell szembenézni azzal a ténnyel, hogy Kádár alatt kisfalvakból is tömegek kerültek egyetemre, most meg már valójában csak az elitnek van lehetősége normális iskolákba járatni a gyerekeit.
  • Nem kell azon tűnődni, hogy vajon hová tüntették az ingyenes egészségügyet a jelenlegi és a volt kormánypártok?

Hová lett a biztos nyugdíj? Miért atomizálódik az életünk? Régen közösen épültek a házak, szépültek a parkok. Ma már szóba sem állunk egymással, vagy ha igen, nincs benne köszönet.

Ez mind Kádár érdeme lett volna? Nem. De az ő kormányzása alatt, ezek a kor lehetőségei között megvoltak.

De erről nem lehet beszélni, mint azt már írtam, mert működik Magyarországon az eltörlés kultúrája. Az országot kivéreztető királyoknak van sírjuk, köztereket neveztek el róluk, emléktáblákkal jelölik útjukat. Töröknek, Habsburgnak, Horthynak szobra van. Emlékezete van. Lehet róluk véleményt alkotni. Lehet hozzájuk viszonyulni. Lehet őket szeretni, tetteiket megítélni, kutatni.

Kádár Jánosról, az egyszerű parasztgyerekről, aki harminchárom éven át vezette ezt az országot, nem lehet ma értelmesen beszélni. Nincs szobra. Nincs emléktáblája. Jó vagy rossz emlékezete. Sírját meggyalázták, csontjait ellopták.

Nem lesz ez mindig így.

Boldog születésnapot, Kádár János!

Székely Sándor
Az ISZOMM alapítója, pártigazgatója, a Szolidaritás Mozgalom elnöke

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr817840651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.05.27. 07:53:03

Elég érdekes történelemszemlélet. Igen, nálunk jártak elég sokan, de azért a két világháború között, és előtte sem volt _annyira_ szar az átlagpolgár helyzete az "átkosban". Persze nyilván a technológiai lehetőségek rosszabbak voltak - mint mindenhol a világon - ezért az átlagpolgárnak kevésbé volt tele a hasa. De ezt nem a jó Kádár elvtársnak, hanem a gonosz Hitler bácsinak köszönd - ha nincs II világháború, akkor sokkal lassabban terjednek el azok a benzin/villanymotorok amik ahhoz kellettek, hogy mezőgazdasági forradalmat lehessen csinálni.

De Hitler elvtárs után jött Rákosi pajtás elvtárs, és azt sem szerettük. Annyira nem, hogy el is zavartuk. Aztán jótt a "baráti" szovjet hadsereg, és hatalomra segítette Kádár elvtársat. És hogy a nép pofája be legyen tömve - nem akartak újabb 56-ot - a jóelvtársak kitalálták, hogy akkor legyen itt a gulyáskommunizmus, ahol a nyugati elvtársaknak meg lehet mutatni hogy mégsem annyira szar hely a béketábor. Na, ezért volt itt annyira nagy a jólét - a többi szoci országhoz képest - és nem Kádár elvtárs zsenialitása, vagy az akkori jóelvtársak ügyessége és szorgalma miatt.

"Nem kell megmagyarázni, hogy miért lakik az ország fele azokban a lakásokban, amik akkor épültek?"

Mert Kádár elvtársék a csőd után egy olyan gazdaságot hagytak hátra, ami ipari hulladékot állított elő végtelen élőmunka felhasználásával. A gengszterváltás után ment az egész a MÉH telepre, ami meg nem, azt szétlopták a pozícióban maradt jóelvtásak a hülye Antall kormány orra előt, sőt asszisztálásával, lásd MRP, kárpótlási jegy, de főleg a pozícióban hagyott egykori elvtársak. Amúgy elég baj az, hogy abban él. Hangszigetelés zéró, hőszigetelés szar, a fűtési rendszer vicc, az elektromos hálózat úgy szar ahogy van, a legtöbb teli van csótánnyal. És eredetileg 40 évre tervezték õket úgy 60 éve...

"Nem kell elgondolkodni azon, hogy miért termelt harminckét évvel ezelőtt többet a magyar mezőgazdaság, mint most?"
Mert a munkaerõ szinte ingyen volt. A lecsóróbb olasz melós volt a Balaton királya, az irigyelt "dígó". Te pedig 4 éveneként elmehettél a Bécsi út túloldalára, és a családtagok valutakeretéből megvehetted a boltok aljáról az ott elérhető legolcsóbb cuccokat - kb. a mai Aliexpressbõl a kínálat legalját. És amikor hazajöttél akkor nagyon boldog voltál, mert a Bécsben vett "music center" pont úgy szólt, mint az a Videoton hi-fi torony amit az akkori átlagpolgár úgy az egy évi fizujából vehetett meg - ami ma úgy 3-4 millió forintnak felelne meg.

"Nem kell viszonyulni ahhoz a tényhez, hogy akkor volt magyar ipar, most meg csak külföldiek kezén lévő összeszerelő üzemeink vannak."
Ja. Csak 45 után ami maradt üzem az még a világpiacon árában eladható dolgokat gyártott reális költséggel. Ez aztán folyamatosan romlott, a 80-as években már csak a legolcsóbb kategóriában tudtunk bármit is eladni, általában a gyártási költség alatt. És ott sem a hazai piacra szánt minőséget. Nem véletlenül volt nagy hívószó akkortájt az "exportból visszamaradt". Ez azt jelentette, hogy a tőlünk telhető legjobb minőségben legyártva, ami már esetleg a világpiacon is eladható mint legszarabb.

"Nem kell megmagyarázni, hogy miért volt harminc éven keresztül létbiztonság, most meg miért kell rettegni egy betegségtől, egy válástól, egy bankhiteltől?"
Azért a válás a szocializmusban is kb. a férfi anyagi csődjét jelentette. A munkásszálláson a legtöbb polgár vagy azért volt mint én, mert még nem volt hol laknia, vagy azért mert válás után a lakás az asszonynál és a gyerekeknél maradt, ő meg mehetett a munkásszállóra. Aztán voltunk páran akik továbbléptek albérletbe, a legtöbb viszont maradt a szálláson. Majd a csőd után mehettek az utcára.

"Nem kell szembenézni azzal a ténnyel, hogy Kádár alatt kisfalvakból is tömegek kerültek egyetemre, most meg már valójában csak az elitnek van lehetősége normális iskolákba járatni a gyerekeit."

Inkább azzal kellene szembenézni, hogy az akkori kis falvakban a gyerekek és a szüleik hogyan viszonyultak az iskolához, illetve a tanuláshoz.

"Nem kell azon tűnődni, hogy vajon hová tüntették az ingyenes egészségügyet a jelenlegi és a volt kormánypártok?"

Az ingyenes egészségügy a szocializmusban is szar volt, most is szar. Csak ez most azért tűnik fel, mert a szocializmusban minden így működött - a benzinkutas szívességet tett amikor benzint adott, a boltos ha kiszolgált, az autószerelő ha megcsinálta az autódat, a fodrász ha megnyírta a hajad. Ma viszont már az egészségügy az utolsó szocialista nagyvállalat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.18. 08:53:32

@midnight coder: de azért újra megválasztottátok. Immár negyedjére is!
süti beállítások módosítása