Szabad az Á

Átjáró Másországba

“Nincs valóban balos frakció a parlamentben!” – független képviselő maradok

2019. december 08. 17:49 - Szabad az Á

A Munkások Ujságával beszélgettem, a Fidesz frakciókat betonozó módosítását is említve legfőképpen arról beszéltem, hogy egy erős, hagyományos értelemben vett baloldali politikai erő megjelenésére van szükség. Ezen dolgozom.

Megjelent a Munkások Ujságában 2019. dec. 8.

Az őszi önkormányzati választás ellenzéki sikereit látva a Fidesz és a Kdnp frakciók élve a még 2022-ig meglévő kétharmados többségükkel, olyan törvénymódosításokat készülnek elfogadni még az idén, amelyek megakadályozhatják többek között azt is, hogy az országgyűlési képviselők frakciót váltsanak. Az elsődleges cél természetesen az, hogy független vagy civil szerveződések képviseletében “összefogás” jelöltek ne juthassanak be az Országgyűlésbe, hogy ott aztán saját pártjaikra tagolódva frakciókat alapíthassanak. A jövőben arra se lesz lehetőség, hogy valaki egyik frakcióból a másikba üljön. Ha egy képviselőcsoportból kilép valaki, annak függetlennek kell maradnia. A kormánypártok kezdeményezése alapvetően készülés 2022-re, a Fidesz-uralom bebetonozását szolgáló NER utószabályozásának tekinthethető, de már 2021-től is hatással lesz azokra, akik ma még független országgyűlési képviselők. Ha most nem lépnek be valamelyik parlamenti frakcióba, akkor erre a törvénymódosítások hatályba lépése után már nem lesz lehetőségük, függetlenek maradnak.

szekelysandor2019.jpg

A jelenleg független országgyűlési képviselők közül Székely Sándort kereste meg a Munkások Újsága. A helyzet számára is nagy dilemmát okoz. A Szolidaritás Mozglom a Demokratikus  Koalícióval működött együtt 2018-ban és ő így került az országgyűlésbe, de néhány hónappal később közös megegyezéssel döntöttek úgy, hogy ő kilép Gyurcsány pártjának képviselőcsoportjából. Ez pont egy évvel ezelőtt történt, Székely Sándor azóta is aktív a parlamentben, markáns baloldali politikát szeretne megjeleníteni. A DK-val való szakításban is annak volt a legnagyobb szerepe elmondása szerint, hogy a párt szerinte nem tudta azokat a markáns baloldali értékeket magáénak vallani, amit a Szolidaritás Mozgalom képvisel.

Székely Sándort az elmúlt évben sokan győzködték, hogy üljön be az MSZP vagy a Párbeszéd frakciójába. A képviselő az őszi  önkormányzati választás előtt összeállt ellenzéki összefogást sikeresnek tartja, de véleménye szerint aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt években látványosan meggyengült a baloldal. A fővárosban ma már a liberális pártok diktálnak, vidéken pedig a jobbikosok, a szocialista párt nem tűnt el ugyan, azonban valós súlya sehol sem maradt. Székely álláspontja szerint az ellenzéki összefogásban a liberális és jobbikos dominancia amiatt alakulhatott ki, mert a többségükben baloldali ellenzéki választók fegyelmezetten leszavaztak azokra is, akik sokszor épp az ellenkezőjét képviselik a baloldali értékeknek. A képviselő szerint a Párbeszéd ugyan próbál valóban baloldali lenni, de a kispárt képtelen ennek valódi súlyt adni, így arra sem képes, hogy értékeit hatékonyan képviselje a liberálisokkal és a jobbikosokkal szemben.

Mindent mérlegre téve a Szolidaritás Mozgalom elnöke úgy döntött, hogy független országgyűlési képviselő marad, aki természetesen továbbra is együttműködik az ellenzéki frakciókkal, de a jövőben is a legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy segítse egy erős, hagyományos értelemben vett baloldali politikai erő megjelenését. Álláspontja szerint a következő 2022-es országgyűlési választáson is szükség van az ellenzéki összefogásra, de minden választókerületi jelöltet és a miniszterelnök-jelöltet is előválasztás útján kell kiválasztani, nem szabad hagyni, hogy az ellenzéki pártelitek alkudozása döntsön ezeken a területeken. Ha lesz előválasztás és azon meg tud jellenni a baloldal, akkor ez gyökeresen alakíthatja át a demokratikus ellenzéken belüli erőviszonyokat, állítja Székely Sándor.

Munkások Újsága

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr1715343854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása