Szabad az Á

Átjáró Másországba

3D-zebrák lephetik el az országot #zebraminimum

2019. december 30. 16:46 - Szabad az Á

Dorogon jártam, ahol példás összefogásban az önkormányzat, a rendőrség és Varga Tibor útépítő technikus biztonságos gyalogos-átkelőhely létrehozásán dolgozik, egy 3D zebrát szeretnének egy forgalmas dorogi gyalogos-átkelőhelyre festeni 2020 tavaszán.

Varga Tibor mutatta be a már elkészült prototípust és a helyszínt, megnéztük és kérdeztünk.

A zebrát egy kopásálló hidegplasztik tartós útburkolati festékkel viszik fel az útra, amely 2 millimétere emelkedik ki az út síkjából. A felfestés kap egy réteg üveggyöngyöt is, ez a fényt veri vissza.

A gyalogátkelőhelyek azonnali szabályozására van szükség, a Szolidaritas Mozgalom biztonság munkacsoportja a törvényi szabályozás átalakítását szorgalmazza.

Szükséges egy zebrás minimum, melynek az ország összes gyalogátkelőhelyének meg kell felelnie.

Te is segíthetsz!

Mire van szükség? Alapvetéseink: Az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerővel megvilágított gyalogátkelőhelyek Országos gyalogátkelőhely-újrafestés Minden lámpás átkelőhelynél hangos jelzéssegítő kialakítása A lámpás gyalogátkelőhelyek adatbázisának Google Maps Waze-integrációja 40 km/h-s sebességkorlátozás minden oktatási intézmény (bölcsi/ovi) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőhelyeknél.

Kérlek segítsd munkánknak, várjuk a szoliakcio@gmail.com címre ötleteidet, javaslataidat, fotókat rossz állapotú gyalogátkelőhelyekről, vagy oszd meg konkrét történeteid #zebraminimum hashtaggel.

 

A Szolidaritás Mozgalom “zebraminimum” projektje kapcsán eseti bizottság létrehozását kezdeményezte a Parlamentben decemeber közepén.

A bizottság feladata a gyalogos átkelőhelyekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata és egy úgynevezett “Zebraminimum” előkészítése lenne, amennyiben azt a kormánypárti képviselők megszavazzák.

A gyalogátkelőhelyeken történt gázolások száma évről-évre növekszik. 2019 novemberében benyújtott közérdekű adatigénylésre az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi adatokat adta: a rendőrségi ügyviteli rendszerben rögzített adatok alapján 2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gázolás a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű. Azóta sajnos ez a szám növekedett.

Számos oka van a baleseteknek: a megváltozott közlekedési magatartások miatt a gyalogosok és az autósok sem tartják be a KRESZ előírásait, teszik ezt sokszor figyelmetlenségből vagy azért, mert a zebrák rossz minőségűek, sok helyen már szinte láthatatlanok. A mobiltelefonok korában a gyalogosok és az autósok figyelmetlen közlekedési magatartása is oka az egyre szaporodó baleseteknek.

Székely Sándor 
független országgyűlési képviselő 
A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke

Csatlakozz a cselekvő emberek mozgalmához!

http://szolidaritasmozgalom.hu
http://instagram.com/szolidaritas
http://szolidaritas.tumblr.com
https://www.facebook.com/SZOLIDARITASmozgalom
https://www.facebook.com/szekelysandorSZOLIDARITAS/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr2015373982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása