Szabad az Á

Átjáró Másországba

A háború elviselhetetlen értelmetlensége

2022. december 01. 14:34 - Szabad az Á

 

Nagyjából két héttel ezelőtt két rakéta esett Lengyelország területére, és tragikus módon kioltotta két ember életét. Az egész bolygó közvéleménye megdermedt, hiszen egy hasonlóan provokatív szituációból 1939 szeptember 1-én már kitört egy világháború.

Csakhogy az USA elnöke – nagyon helyesen – most lehűtötte a kedélyeket. “Nem az oroszok voltak” - mondta pár órával az incidens után. Hogy honnan tudta ezt, máig nem derült ki, de hát ebben a pókerpartiban, amit ukrajnai háborúnak hívnak, és amely százezrek halálát és tízmilliók nyomorát okozza, a hadianyag gyárak tulajdonosai (is) fürdenek a milliárdjaikban. A tények - ugye - nem fontosak.

Csak az a fontos, hogy a háború a megfelelő helyen és a megfelelő erővel folytatódjon! Harmadik világháború nem kell. Elég ha szénné lőjük Ukrajnát. Kiürítjük a raktárainkat, kipróbáljuk az új fegyvereket. Újra osztjuk a nemzetközi pozíciókat. Miközben dübörög a média, megy klikkelés, lehet hirdetni a semmire való termékeket.

Harmadik világháború tehát nem kell. Bár jó üzlet az atombomba gyártás, de ha ellövik a készletet, elfogynak a vevők. Ezt - ugye - senki sem szeretné. A lengyel incidens lerántotta a leplet a világ közvéleménye előtt az egész ukrajnai háborúról, és ezzel egy picit érdektelenné is tette. Azóta tehet Oroszország bármilyen szörnyűséget, a nyugati sajtó jóval visszafogottabban ekézi a borzalmakat. Merthogy kiderült, most már mindenki számára, hogy minden csak színjáték amiben a Nyugat vezető országa, az USA (is) nyakig benne van.

Az Ukrajnai háború azért (volt) fenyegető, mert eddig benne volt a világháború kitörésének a lehetősége.

Ámde, mivel a lengyel incidens kapcsán kiderült, hogy biztos nem lesz világháború a felek érdektelensége miatt, így az egész egy provinciális háborúra kezd hasonlítani.

Szétbombázzák az ukrajnai energia ellátást? Oké, de a németek 1:1-et játszottak a Spanyolokkal. Meg fog fagyni 10 millió ember 1 hónap múlva Ukrajnában, ez borzalmas. Láttad milyen gólt lőtt Neymar?

Nagyjából itt tartunk. Kiderült, hogy az egész nyugati felháborodás egy cinikus, profitorientált valami, amit úgy és akkor csavarnak fel, vagy le a nyugati hatalmak vezetői, amikor az éppen kedvükben áll.

Amit az orosz birodalom művel Ukrajnában, az közel áll a népirtáshoz. Erre semmilyen geopolitikai érdek nem elég ok. És ezt a nyugati vezetők, az irodáikból, az igazgató tanácsi értekezleteikből szépen végig asszisztálják. Mintha ők nem tehetnének semmiről. Mintha az ukrajnai háború nem termelne ezer millárd dollárnyi hasznokat a multi cégeknek. Mintha az emberek szenvedése nem hozna geopolitikai előnyöket pár kormánynak. Hullanak a rakéták, halnak meg az emberek. Békekötés? Béke ajánlat? Békére való felszólítás?

Aki elkezd a békéről beszélni, azt azonnal lehurrogják a nagyon pacifista, nagyon liberális, nagyon toleráns liberális komment-huszárok, mondván, hogy most nincs mese, le kell győzni Oroszországot! Bármi áron.

Hát persze. Emberélet nem számít. Csak az USA, az oroszok, meg Kína vezetése legyen boldog! Az ukrán nép, meg az orosz kiskatonák pedig vegyék tudomásul, hogy nemes célért halnak meg.

A nyugati világ újságjainak témát adnak. A fegyvergyáraknak lehetőséget a gyártásra. A politikusoknak lehetőséget arra, hogy egy borzalmas háború kapcsán újra osszák a lapokat.

Szerencsére most itt van nekünk a focivébé, ahol a nyugati országok egy diktatúrában “tolják” a demokrácia-exportot. Egy olyan országban, ahol a nőknek nincs szava, a melegeket üldözik, és ahol azért, hogy a gazdagok szórakozhassanak, sok ezer munkás halt meg az elmúlt két évben. Itt focizik a művelt Nyugat. Végül is csak az elvek számítanak. Ja, nem. Ukrajnában megvédjük - kerül amibe kerül - a nyugati érdekeket, de Katarban nem számít semmi. Hisz a biznisz, az biznisz. Ugye (?)

A vébé után meg itt lesz a Karácsony. A szeretet és a béke ünnepe. A karácsonyfa mellet, amikor együtt vagyunk a családunkkal, és fűtött szobákban nagyot zabálunk, s miközben az ajándékokat nézegetjük, jusson eszünkbe, hogy ennek az ára sokszázezer ártatlan halála és tízmilliók szenvedése! Például a katari nők és munkások helyzete, vagy a halál, a megalázás, az erőszak Ukrajnában. A profitért mindent lehet…

És azt se feledjük, hogy ezt a világ vezető hatalmainak a vezetői okozzák. Pénzért és hatalomért. Primitívségből. Ostobaságból. Cinikus és aljas okokból. Politikai és gazdasági haszonszerzés végett. Értelmetlenül.

Átok rájuk!

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke

sanyikotelek.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr8817992212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása