Szabad az Á

Átjáró Másországba

A kapitalizmus a probléma, a szocializmus a megoldás

2022. május 12. 14:33 - Szabad az Á

Azért váltottunk rendszert - állítólag - mert borzasztóan el volt nyomva a magyar társadalom, nem volt sajtószabadság, nem volt utazási szabadság, valamint nem voltak emberi jogok, ja igen, és a Gorenje hűtők is nagyon hiányoztak a magyar háztartásokból.

Aztán jött a rendszerváltozás, ami leginkább abból ált, hogy Magyarország körül megszűnt a Varsói Szerződés, majd összeomlott a Szovjetunió. Magyarországon olyanok kerültek hatalomra, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy mit kéne csinálni. El is adták az ország iparát, kilóra. Szétverték a világ egyik legerősebb mezőgazdaságát (igen, a magyart), beengedték a multikat, a reklámokat, a konzumidiotizmust. Lett másfél millió munkanélkülink, és ezt szabadon meg is írhatta a sajtó. Csődeljárást még így sem kellett kérnünk, mint más országoknak, mert még ennek ellenére is tudtuk fizetni a hiteleinket.

Aztán jött a Bokros-csomag. Ott is tönkrement pár százezer ember.

A kétezres évek elején elkezdődött a deviza hitelezés, ami millióknak keseríti meg az életét a mai napig, és sok-sok ezer honfitársunk öngyilkosságának az okozója.

Aztán jött a 2006-2007 -es pénzügyi vállság, amely szintén megviselte a magyar lakosságot, hiszen összeért a devizahitelezés ügyével.

Ezek után jött a Covid és az azt övező pánik, ami szintén elképesztő társadalmi és gazdasági problémákat okozott.

És most már itt van a háború is, amiről nem lehet tudni, hogy hová fog kifutni, és hogy mi az értelme (azon kívűl, hogy pár kövér ember eldöntse, hogy melyiküké lesz az olaj, pénz, hatalom), de azt már látjuk, hogy a pénzünk kezd semmit sem érni a boltokban.

Ez az elmúlt harminc év mérlege. Totális létbizonytalanság, konzumidiotizmus, kiszolgáltatottság a multiknak, bankoknak, a globális folyamatoknak, amelyeket nem az emberek közös akarata irányít, hanem a pénz.

Közben akkurátusan tesszük tönkre a bolygónkat, zsigereljük ki magunkat, másokat, csak hogy meglegyen az új teló, az új kocsi, márkás cipő. Közösségeinket szétverjük, mert minden nap ezerszer meghallgatjuk, hogy csak TE vagy a fontos. Más nem. Meg, hogy a pillanat számit.

Fogyassz, fogyassz, fogyassz!

Ez a kapitalizmus.

Ebből azonnal ki kell szállni! Magyarországnak mindenképpen. Ha normális életet akarunk magunknak, akkor a szocializmusra kell tennünk.

Újra kell gondolunk az egész életünket!

Szövetkezetek kellenek, új életszemlélet, visszafogott fogyasztás, a hazai termékek előnyben részesítése. Nem a multiknak kell százmilliárdokat fizetni, hogy idejöjjenek, hanem a magyar cégeknek, hogy megerősödjenek. A bankok vagy visszafogják magukat, vagy takarodjanak innen. Nem a magyar népet kell adóztatni, hanem a vállalkozásokat! A reklámokat mindenképpen korlátozni kell! Valódi szakszervezetet kell felépíteni, a mostaniak helyett! Új, az emberek érdekeit védő munkatörvénykönyv kell! Meg kell védenünk az ingyenes egészségügyet, és garantálni kell az ingyenes és jó minőségű oktatást mindnekinek!

Létbiztonságot kell teremteni Magyarországon! Az elmúlt haminckét évben egyik válságból a másikba evickéltünk. Jelenleg egy háborús övezet szélén vagyunk. Nincs hadseregünk, egy gyenge Európai Unió tagja vagyunk, ami vergődik az USA és az oroszok között.

  • A kapitalizmus csak a gazdagoknak nyújt pénzt és biztonságot.
  • A szocializmus mindenkinek. Tessék választani!

Székely Sándor
Az ISZOMM párigazgatója, a Szolidaritás elnöke

szekelysandor02.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr1817828871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.05.13. 12:45:33

Szerintem kezdd te el a kiszállást, vár a kies Észak-Korea!

És amikor szocializmusról beszélünk, akkor nem a késő Kádár-kor iránt kell, mert az a "gulyáskommunizmus" volt. Egy határral arrébb, a románoknál már kevesebb volt a gulyás. Kicsit keletebbre meg még kevesebb. Ráadásul a Kádár-rendszer - amellett, hogy mesterségesen messze az átlag szoci színvonal felett volt tartva, pont azért hogy a nyugati jóelvtársaknak megmutassuk, hogy mégsem olyan szar hely ez a béketábor - eléggé elment már a kapitalizmus irányába. Az átlagpolgár GMK-zott, vidéken "kistermelt", mentek a butikok, a magánszektor. A kor legfontosabb szava a "maszek" volt - ez akkor a minőséget és a gazdagságot jelentette. De ezek már a 80-as évek voltak, amikor már az elvtársak látták hogy vége a dalnak. A rendszer fénykorában, az 50-es, 60-as években messze nem volt itt ennyire vidám a helyzet.

És azért a Kádár-rendszerben is elég szarul élt az átlagpolgár a maihoz képest. Ha bármi normális műszaki cikket akart, az a Bécsi út túloldalán volt - amihez össze kellett szednie a család összes tagjának a valutakeretét, és akkor 4 évenként szemezgethetett a kinti boltok alsó polcairól. Amivel idehaza így is király volt. De az igazi istencsászár az az ide látogató külföldi volt, az az olasz aki ugyan odahaza segédmunkás volt a FIAT-nál, de itt õ volt a dígó, az éjszaka császára.

És ez a remek kis kelet-európai posvány ami a Kádár-rendszer volt, toronymagasan a legélhetõbb volt a béketáborban: itt nem gyilkoltak le 10 Holocaustra való civilt a kommunisták, itt nem ásatták el élve az apával a gyereket egy marék rizs ellopása miatt. De ezzel együtt, ha valaki ilyet akar, az menjen oda ahol ez a remek rendszer még működik. A koreai zsírdisznó biztosan örömmel fogadja majd, és tered ad a számára a szép új világ építésére valamelyik koncentrációs táborában.
süti beállítások módosítása