Szabad az Á

Átjáró Másországba

Nyugat Európa lesz az USA tengerentúli gyarmata?

2022. június 16. 06:42 - Szabad az Á

A két világháború között Európa megosztott volt. Egyik fele az úgynevezett szabad világhoz tartozott, a másik fele pedig az orosz érdekszférához. Most engedjük el a kapitalizmus vs. szocializmus meccset, mert ennek az írásnak ez nem témája, maximum érintőlegesen.

Szóval Európa megosztott volt, ámde ’89 után rohamosan elkezdett az egységesülni. Először összeállt a két Németország. Aztán ’93-ban megalakult az Európai Unió. Először csak a nyugati és déli európai államok léptek be, majd keleti blokk országai közül is jópáran. 

Minden arra mutatott, hogy a Római majd a Bizánci néven futó szuperhatalom feltámadt halottaiból. A Föld legrégebbi gazdaságilag és kulturálisan is legmeghatározóbb területe a két világháború után, hosszú évtizedek megosztottsága után egyesülni látszódott.

Legalábbis lehet mondani azt is, hogy ez történt. De leginkább az történt, hogy Németország, Franciaország és még pár erős állam, két világháború után arra jött rá, hogy neki nem kell megölni mindenkit azért, hogy legyen az iparához nyersanyaga és munkaereje. Meg is vehetik azokat…

Igen ám, csakhogy az USA, mint rendes világhatalom nem szereti, ha mások is vannak a pályán. Ők a második világháború óta azt gondolják, hogy a Föld nevű bolygó az az ő bolygójuk. Feljogosítva érzik magukat, hogy bárhol beavatkozzanak gazdasági, társadalmi, politikai ügyekbe. Médiával, szankcióval, gyilkosságokkal, háborúval. A szocialista rendszerek megbuktatása után pár évig azt hitték, tényleg övék a világ, de a felemelkedő Kína, az erősödő Unió és a szép lassan magára találó Oroszország új kihívások elé állította az USA -t.

És Washingtonban új játszmát kezdtek. A céljaik egyértelműek. Meg akarják akadályozni, hogy Európa egy egységes politikai egységgé váljon, melynek hadereje és külpolitikája is van, a gazdaságán kívűl. Azt is meg akarják akadályozni, hogy az európai ipar és tőke egyesüljön az orosz nyersanyagokkal. Egy ilyen erővel szemben az USA nem tudna fellépni. 

Tehát mit tett az Amerikai Egyesült Államok?

  • Az USA szétverte Líbiát, hogy menekülteket zúdítson az EU -ra, ezzel állandó belső konfliktusokat állítson elő. 
  • Tető alá hozták a Brexitet, megkezdték az Unió szétverését. 
  • Most százmillárdokkal támogatják az ukrajnai háborút, aminek semmi értelme, hacsak valaki nem akarja szétverni az Európai Uniót.

Az USA beépült a az EU országok és az Uniós döntéshozatali szervek legfelsőbb vezetésébe. Az ukrajnai háborúban egyértelműen kiderült, hogy az Uniónak nincsen normális döntéshozatali mechanizmusa. Nincs vezetője. Nincsenek egyértelmű külpolitikai szándékai. Nincs hadserege. 

Megalázó, hogy olyan szankciókat hoznak felső vezetők, amik tönkreteszik az Uniós lakosság jólétét, csődbe viszik az országokat. Az USA liberális és konzervatív vezetői, meg koccintgatnak Washingtonban. Az oroszok meg köszönik szépen és jönnek vissza a spájzba.

Az Ukrajnai háború felszínre hozta az Unió gyengeségét. A cégek Európája, mely abban utazik, hogy minél több profitja legyen pár ezer gyár tulajdonosnak és bankárnak, szembe került a történelemmel. Európa több mint a profit. 

Vagy átalakítjuk a cégek unióját a nemzetek uniójává, ahol az emberek a fontosak és nem a cégek, ahol szocializmus van és nem ostoba primitív kapitalizmus, vagy nagyon hamar szét szakadunk újra. A déli és a nyugati részek az USA tengeren túli birtokává válnak (újra) és Közép-Kelet Európa meg megy vissza az Orosz érdekszférába. 

A 2024 -es uniós választás tétje az, hogy lesz e Európai Unió 10 év múlva? Lesz a Natótól külön álló Uniós hadsereg? Lesz e egységes külpolitikánk? Lesz e a kapitalizmuson kívül másik társadalmi berendezkedésünk? Lesz-e egyáltalán Unió? 

Székely Sándor, az ISZOMM alapítója, a Szolidaritás elnöke

20211004pht14128_original.jpeg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr3717859269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sync 2022.06.16. 07:43:11

Inkább vagyunk az USA gyarmata, mint Oroszországé.

Pál Arady 2022.06.19. 17:43:20

Az EU már Donowan óta USA gyarmat sőt a CIA adta a pénzt a strassburgi Európa Tanács első űléseihez!!
Bslfa aki azt hiszi hogy ezt az USA szivjóságból tette, a befolyása - uralma az Unió működése felett ma is egyértelmű.
Vagyis a feltételezett jövő már 1949 ota itt van a tudomány szerint.
Az egyetlen társadalmilag hasznos irány az azonnali levslas erről a gyarmati rendszerről, és a független, szabad Magyarország megvalósítására törekedünk - atlanti liberálisok nélkül.
süti beállítások módosítása