Szabad az Á

Átjáró Másországba

Budapest, mezőváros?

2016. január 05. 20:25 - Szabad az Á

 

 A 2014-es országgyűlési választásokon, ha nincsenek a kamu pártok, még az elképesztő politikai és kommunikációs baklövések sorozatát elkövető ellenzék is meg tudta volna nyerni Budapest kerületeinek jó részét. Ezt látva, a Fidesz megváltoztatta az Önkormányzati választási törvényeket. A maga szempontjából jól tette. E nélkül ma Budapest így, vagy úgy, de ellenzéki város lenne. De nem az. Sajnos. A győztesek, úgy tűnik, túlgyőzték magukat. Mára a főváros nem is egy, hanem több hatalmi harc áldozata. Nézzük sorjában, mi is zajlik ma Budapesten, az ország hagyományos gazdasági, politikai, kulturális központjában.

  1.  Az Orbán Viktor kegyeiből kiesett Simicska Lajos egyik legfontosabb cége ellen a múlt évben indított harcot a főváros. A Cityposter nélkül nincs (eddig nem volt) Budapesten választási kampány. 2014-ben az ellenzéknek valahogy, már hely sem jutott azokon az oszlopokon… Persze Tarlós nyilvánvalóvá tette, hogy neki ehhez nem sok köze van, de úgy tűnik, vele vitetik el a balhét. Ma a főváros, amikor a Cityposter Kft. hirdető oszlopait leszedi a közterületről, valójában lop. Ez köztörvényes bűntett. Oszloponként egymillió forintos tétel. Ugye mindenki tudja, hogy egy kifli ellopásáért ma, Magyarországon letöltendő börtönbüntetést lehet kapni? Kíváncsi vagyok, hogy ezért a lopásért ki fog ülni. És mennyit? Az hogy a főváros tudatosan jogtalanul jár el, azt jelenti, hogy már semmi sem számit. Legalábbis, ezt hiszik a Fideszben.

 tikm.jpg

Fotó: MTI/Soós Lajos

  2.  Kocsis Máté főpolgármester akar lenni. A MIÉP-ből „kiábrándult” Máténk, úgy tűnik, hogy nem elégszik meg a VIII. kerület nagy nehezen megszerzett polgármesteri címével – na meg a Magyar Kézilabda Szövetség vezetésével –, hanem nagyobb falatra vágyik. Úgy tűnik, ebben van támogatása a Kupolából is, hiszen mára ő lett a Fidesz budapesti elnöke, sőt a Fidesz alelnöke is. Ezt, mondjuk meg is értjük, hiszen kevesebb rosszabb kisugárzású politikust nemigen találhatott volna Orbán Viktor arra, hogy a budapestieket megrendszabályozza. Ebből a fiúból hiányzik az emberség, a humor és az együttműködés legkisebb szikrája is. Hideg, számító, buta. Nem veszi észre, hogy őt is csak használják. Méghozzá nem más, mint maga Orbán Viktor. És hogy mire? Ez egyértelmű:


 3. Orbán Viktor be akarja tiltani Budapestet. Budapest soha nem hódolt meg valójában egyetlen diktatúrának sem. Túl nagy. Túl gazdag. Független. És itt nem szeretik, ha valaki megmondja, hogy mit is kell gondolnia az állampolgárnak. Mi, budapestiek szeretjük magunk formálni a sorsunkat. Ha kell az ország sorsát is. Nem véletlen, hogy Magyarország azé, aki Budapestet irányítja. És ez a probléma. Tarlós István, bár baloldalinak nem mondható, nem fideszes. Nem pártkatona. Vannak elvei, vannak elképzelései. És vannak saját emberei is. Akik, úgy tűnik, nem hagyják, vagy legalábbis nem akarják hagyni, hogy a Fidesz szétlopja Budapestet is. Vagy nem annyira. Ez nyilván elfogadhatatlan Orbánnak. Ezt meg kell szüntetni. Ezért a Városházán Kocsis Máté vezetésével, egyre inkább sarokba szorítják Tarlóst. Jogköröket vesznek el a fővárostól. Cégeit kiszervezik. Költségvetéséből folyamatosan lecsipkednek. És bár a gazdaság dübörög és a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsen infláció, az ugyanannyi pénz, egyre kevesebbet jelent. Hát, még a folyamatosan csökkentett… Orbán Viktor meg akarja szüntetni Budapest önállóságát. Leginkább azt szeretné, hogy Budapestet ne választások útján választott vezetők vezessék, hanem, ha ő nevezhetné ki, Kocsis Mátét főpolgármesternek. És akkor végre, meg lehetne szüntetni a kerületeket. Össze lehetne vonni jogköröket. Sokkal többet lehetne lopni. Kuss lenne végre ebben a kétmilliós világvárosban.


Tarlós Istvánnak el kellene gondolkoznia azon, hogy hogyan lenne érdemes neki bevonulni a történelembe. Úgy, mint az az ember, akinek a főpolgármestersége alatt Budapestből, Magyarország büszkeségéből, mezővárost csináltak. Vagy úgy, mint aki mindent megtett azért, hogy ez ne következhessen be. Még akkor se, ha ehhez neki le kellet mondania.

 

Szerző: Eszes Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr368244048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása