Szabad az Á

Átjáró Másországba

Sunyít a Pénzügyminisztérium

2020. február 02. 18:18 - Szabad az Á

Nem kaptam meg a kért adatokat, így ismét benyújtottam az írásbeli kérdést, arra vonatkozóan, hogy valójában mennyi a hazai medián bér.

Ez a legpontosabb mutatója annak, hogy valójában mennyit is keresnek ma a bérből és fizetésből élők.

Miért fontos a médián bér?

2018-ban a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda közölt számításokat a Pénzügyminisztérium adataból, akkor a magyar dolgozók kétharmada,

azaz százból hetvenen nem keresték meg az átlagbért.

A dolgozók 52 százaléka együttesen sem kapott annyit, mint amennyit a legjobban fizetett 10 százalék, sőt a legjobban kereső öt százalék annyi fizetést kap, mint amennyit az alsó kereseti kategóriákba tartozó 40 százalék együttvéve.

Az első kérdésemet is Varga Mihálynak címeztem, de valamiért nem ő, nem a Pénzügyminisztérium államtitkára vagy megbízott válaszadója, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül Schanda Tamás államtitkár úr küldte a semmit mondó, a kormányzati propaganda megszokott szövegét.

 

medinabervalasz_pm.jpg

 

De vajon miért ő? A Pénzügyminisztérium már nem is illetékes? Na ezt is megkérdeztem és persze várom azokat az adatokat is!

Tisztelt Miniszter Úr! Mivel nem kaptam meg a kért adatokat, így a fentiekre ismét arra kérem, küldje el számomra az elmúlt öt év medián bérre vonatkozó adatait.
Várom válaszát továbbá arra is, hogy a kormányzat feladat- és hatásköreinek megosztásában történt-e változás, hiszen előző írásbeli kérdésem címzettje a Pénzügyminisztérium volt nem pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Amennyiben történt változás úgy a 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről miért nem tartalmazza azt?
Várom mielőbbi megtisztelő válaszát!

 

medianujabbkerdes.jpg

A statisztikai hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél jelentkező béreket veszi figyelembe, tehát majdnem kétmillió ember fizetését egyáltalán nem vizsgálják.

Közérdekű adatkéréssel fordultam a KSH-hoz tavaly december elején, a válaszlevélből kiderült, hogy csak 2.852.357 alkalmazott fizetésének az átlágát közli a statisztikai hivatal a NAV és az Államkincstár adataiból, a tovább 1.7 millió munkavállaló fizetését nem nézik.

Székely Sándor 
független országgyűlési képviselő 
A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke

hazak.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr6215451474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása