Szabad az Á

Átjáró Másországba

Szijjártó folyamatosan a Dunaferről tárgyal!

2019. november 29. 11:03 - Szabad az Á

A Dunaferrnél nagy leépítések lesznek, bajban van az acélipar, négy írásbeli kérdést tettem fel a Parlamentben Szijjártó Péter külgazdasági miniszternek.

Ahogy szokták, egyikre sem válaszoltak, de nem fogom annyiban hagyni.

szijjarto.jpg

A négy kérdésem:

- Tervezi-e a kormány, hogy a Dunaferrt megvásárolja? Az orosz elnök Vlagyimir Putyin és a magyar miniszterelnök Orbán Viktor között október 30-án lezajlott találkozón szóba került-e a Vasmű helyzete illetve a magyar állam vételi szándéka? 2013-ban ugyanis Varga Mihály azt nyilatkozta, hogy az állam megvenné a céget, de a tulajdonosok nem adták. A visszavásárlás 2014- ben, a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló orosz megállapodás aláírásakor is felmerült, ugyanúgy eredménytelenül. Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter 2017-ben elismerte, hogy a kormány akár teljes egészében megvásárolná a Dunaferrt. A tulajdonosok azonban egyetlen állami megkeresésre sem reagáltak, így a Magyar Narancs akkori információi szerint az állam helyett Mészáros Lőrinc milliárdos gázszerelő adott vételi ajánlatot a tulajdonrészre, de ő sem járt nagyobb sikerrel.

- Amennyiben szóba került az orosz elnök látogatása során a Vasmű helyzete Vlagyimir Putyin mivel indokolta, milyen gazdasági vagy politikai okokkal magyarázta, hogy a magyar vételiszándékra semmilyen válasz, semmilyen érdemi reakció nem érkezett az ő részükről? Paks II megépítése mekkora szerepet játszik ebben?

- Az önkormányzati választási kampány során Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, Orbán Viktor régi bizalmasa több interjúban is azzal az ígérettel kampányolt, hogy tárgyalni fog a Dunaferr államosításáról. A kormányközeli helyi lapok folyamatos lejáratókampányt folytattak a Dunaferr ellen, többek között a környezetvédelmi előírások megszegésével és a pénz külföldre szivattyúzásával, amit a cég vezetése visszautasított, és helyreigazítást kért. A cégvezetése a magyar kormánnyal ez ügyben felvette-e a kapcsolatot, s ha igen miben állapodtak meg?

- A magyar kormány 2016-ban 480 millió forintos segélyt adott a Dunaferrnek, hogy az akkor beharangozott 1200 fős létszámleépítést megakadályozza. Tervezi-e a kormány, hogy az európai uniós jogszabályokat szem előtt tartva hasonló támogatást nyújt a vállalatnak? Amennyiben igen, az mekkora összeget jelent?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr1615330400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása