Szabad az Á

Átjáró Másországba

Bringás tüntetők, szevasztok!

2022. július 19. 07:00 - Szabad az Á

Avagy úgy kell tüntetni, ahogy ti csináljátok, de a szüleitek nyugdíját fizessétek ki most már ti, ha lehet.

Szóval az van, hogy minden tisztelet a Katás tüntetések szervezőinek, mert ezt így kell csinálni. Ha engem kérdeznek, az még sokkal hatékonyabb lenne az, hogy nem is jönnek le a hidakról, illetve hogy nem egy hidat, hanem többet foglalnak el.

Kb. ez a minimum, amit tüntetésnek lehet nevezni.

A francia, vagy Dél-Amerikai vagy bármely más normális ország dolgozói, munkavállalói, hülyének néznek minket, hogy mit szórakozunk, ha a bérekről, adókról, nyugdíjakról van szó. Arrafelé, ilyen esetekben bizony égni szoktak a városok.

Node. Ez itt Magyarország.

Az elmúlt harminc év berögződött idiotizmusait csak lépésről-lépésre lehet legyőzni. Szóval eddig ez jó. Óriási köszönet érte. Tényleg.

Probléma csak egy van. Az ügy amiért tüntettek sajnos nem jó. Teljesen érthető, hogy rosszul érint benneteket az, hogy egyik-napról a másikra nem bújhattok ki egyszerűsített adózási legális trükkel (KATA) az adózás alól, ámde ez a társadalom felé sajnos nem jó jelzés.

Magyarországon olyan adórendszer van, hogy a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját a most dolgozók adójából fizetik ki.

Igen. Jelenleg a ti szüleitek, nagyszüleitek nyugdíját ti állítjátok elő.

Illetve ti nem, mert ti nem fizettek, illetve nagyon keveset fizettek be a nyugdíjalapba.

Így ezt helyettetek, mások teszik ezt meg. Most azon felül, hogy amúgy így nektek sem lesz nyugdíjatok, az annak a másik négymillió melós társatoknak sem túl jó.

Az lenne felétek a javaslatom, hogy a tüntetések mellett alakítsatok szakszervezetet, ne adj isten szövetkezetet. Harcoljátok ki a munkaadóitoknál, (igen ti is melósok vagytok, akik magukat adják bérebe, csakúgy mint az építőmunkások, a tanárok, a bolti eladók, a menedzserek és a politikusok is) hogy vegyenek fel benneteket normális állásba. És fizessék be utánatok a megfelelő összegű adókat.

Ahogy az összes többi cég is teszi.

Természetesen tudom, hogy az egész magyar adórendszer szar. Sőt a rezsi elszállásával, a robogó infláció és az elmúlt harminckét év szabadrablásával a magyar nép elképesztően szar helyzetben van, de ősztől úgy tűnik, hogy minden sokkal rosszabbra fordul.

Ha esetleg ezekben az ügyekben is tudnátok megmozdulni, egészen biztosan számíthatnátok mindenkire. Tudom, hogy ez a nehezebb út. Be kell látnotok, hogy nem lehettek kivételezett helyzetben.

Ezt kívánja a szolidaritás.

Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke.

dsc_0538.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr1117885705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.07.19. 08:20:30

A magyar individuális. Ahogy a modern társadalom is az. Ez a szakszervezetesdi pedig az ipari forradalomból ragadt itt mint a dízelmotor. A katás dolog pedig a legtöbb polgárnál kényszer - legalábbis azoknál akiket ez a dolog érint. Egyszerűen az adott dolog nem termeli ki az adott dézsmát. Pl. egy magyar könyv kiadásánál nem keletkezik annyi profit, hogy abból kifizess egy főállású lektort. Na most, vagy nem adsz ki magyar könyvet, vagy állam bácsi a zsebébe nyúl, és kiadja a neki tetsző könyveket. De azt megint csak az adófizetők zsebéből teszi.

Tény amúgy, hogy a KATA nem egy szerencsés dolog. Ahogy az egész magyar adórendszer sem az. Ahogy a világ összes adórendszere sem. Ezt az egészet radikálisan egyszerűsíteni kellene, legalábbis a polgár szintjén. Kivezetni belőle minden szociális részt - ez legyen a szociális rendszer problémája - az egyén szintjén ez két adószámot kellene hogy jelentsen: az egyik amire a polgár a befizetését kapja - és amiről az oda utaló cég számlát tud kapni amit elszámolhat mint bérköltséget - és egy másik amire állam bácsi a dézsma levonása után a maradékot utalja, amit aztán a polgár felhasználhat.

lobaszopiatej 2022.07.20. 22:58:25

A KATA több dolgot termelt ki, az elmúlt 10 év alatt:
(1) fekete munkásokat szürkítette (nem okvetlen zsebből zsebbe ment már a jatt)
(2) létrehozott szakmákat, amik félig hobbi jellegűek (pl mesefordítás, bicikli futár), nem lennének elég profitábilisak
(3) rejtett foglalkoztatás (hadd ne soroljam, rengeteg példa), adóelkerülés.
Sajnálni a (2)-est lehet, akik elhitték azt, hogy hobbiszakmákra karriert lehet építeni, valamint azon (3)-asokat, akiknél a munkaadó kényszerítette bele őket, nameg a piac ami meg is követeli ezen lehetőség kiaknázását (aki nem teszi, lehúzhatta a rolót).
Rég meg kellett volna szüntetni, csak nem volt része a Fityisz kampánynak, társadalmi vita se volt, így most átverés jellege van (elkúrtuk 2.0), a 13. nyugdíj bevezetésével kb egyidőben ez így tisztességtelen, mivel ők a fő haszonélvezői ezen átverésnek.
süti beállítások módosítása