Szabad az Á

Átjáró Másországba

"A munkahelyek biztonságáért, a normális nyugdíjakért, az értelmezhető családi pótlékért harcolok"

2020. november 19. 09:12 - Szabad az Á

2020. március 6-án alapítottuk meg az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalmat. Fő célunk a 200.000 forintos minimálbér és a 37.500 forintos családi pótlék kiharcolása, továbbá a neoliberális kapitalizmus és a fogyasztói társadalom visszaszorítása, azóta is.

Egy politikus nem születik magától. Ahhoz sokat kell dolgozni. Hinni dolgokban, emberekben. Aztán csalódni. Hibázni. Újra kezdeni. Újra szervezni. Jómagam, amikor elkezdtem politizálni, azt hittem, hogy a Fidesz a fő gonosz, és mindenért ők a felelősek. Aztán amikor szépen lassan megismerkedtem az ellenzéki közeggel, rájöttem, hogy bizony sok mindent „mi” is rosszul csináltunk. Sőt! Magamon éreztem, hogy az ellenzéki elit nem igazán tud mit kezdeni velem és a hozzám hasonló, nem éhező, ámde a külvárosból, vagy legalábbis nem Budapest belvárosából érkező politikussal, aktivistával. Van egy közeg, amely részesei ismerik egymást. És ez kivet magából mindenkit, aki körön kívülről jön.

Ételt osztani a hajléktalannak, cigánytelepre járni, természetes és rendben lévő dolog. Béremelésről viszont ne beszéljünk, mert azt majd a piac eldönti. Tehát aki polgári családba születik, jó iskolába jár, annak jó munkája lesz. Aki nem ilyen családba születik. Nos hát annak nem lesz jó munkája. A ’Piac’ ugyebár így működik.

Sajtószabadságért, alkotmányért, egyetemi autonómiáért tüntetünk a végsőkig (helyesen), és nagy médiateret érdemel. A szakszervezetek tüntetéséről viszont akkor írunk cikket, amikor már lement, és leírjuk, hogy kevesen voltak.

Liberális barátaink elfogadják a gesztusokat, és természetesnek gondolják, hogy ez jár nekik. Mert. Csak.

Az, hogy a rendszerváltás után a magyar jobboldal a liberálisok segítségével szétverte a bolygó egyik legerősebb mezőgazdaságát és egy viszonylag fejlett ipart, nem számít. Hogy azonnal munka nélküli lett másfél millió ember, nem számít. Hogy elszabadultak a szélsőjobb, nem számít. Hogy a négy és fél millió magyar munkavállaló, hónapról hónapra él, és ezt hazudják nálunk jólétnek, az nem számít. A magyar alapvetően konzervatív/liberális gyökerű ellenzéki sajtó, jobban szokta szidni a baloldalt, mint a jobboldali sajtó.

Az elmúlt 30 évben a magyar baloldal felszámolta magát, illetve a liberális/konzervatív mező hathatós segítségével felszámolta a magyar politikai baloldalt. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy jelenleg a kormányváltásra készülő magyar ellenzéknek dr. Szanyi Tiboron kívül csak vállaltan jobboldali miniszterelnök-jelöltjei vannak.

Hiszen Pálinkás József Orbán minisztere volt. Márki-Zay Péter Lázár János egyik bizalmi embere volt. Dobrev Klára egy milliárdos vállalkozó, Karácsony Gergő pedig noha bír némi baloldali pírral, azért a budai biciklis klubokban jóval menőbb, mint a külvárosokban.

szekelysandor0714.jpg

Ki beszél itt már antikapitalizmusról? Ki meri leírni, hogy a fogyasztói társadalom szó szerint felzabálja a bolygót és minket is? Ki beszél itt arról, hogy nem azért kéne küzdeni, hogy vasárnap is nyitva legyenek a boltok, mert akkor 500 forinttal nagyobb az órabér, hanem inkább azért, hogy heti 40 óra munkából jól lehessen élni? Ki harcol a munkahelyek biztonságáért, a normális nyugdíjakért, az értelmezhető családi pótlékért? Ki mondja azt, hogy az ápolóknak is sokszázezres bér kellene, nem csak az orvosoknak? Ki áll ki a rendvédelmisek nyugdíjáért, béréért? Nos a válasz igen egyszerű.

Az a párt ilyen, amit sok tévedés, zsákutca, hiba után létrehoztunk a társaimmal. Ennek a pártnak a neve az, hogy Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. 7 hónap alatt kialakítottuk szervezetünket, letettük a baloldali politizálás elvi, politikai alapjait. Harcolunk a 200.000 forintos havi nettó minimálbérért, a 37.500 forintos családi pótlékért, a 100.000 forintos minimumjövedelemért és 37.500 forintos havi nyugdíjpótlékért.

Borsodban mindenkivel szemben nemet mondtunk a nácikra, valamint egyedüliként szavaztam – pártom jóváhagyásával – a felhatalmazási törvény ellen a Magyar Országgyűlésben. Hiszem, hogy nemsokára a közvélemény kutatók is ki fogják mutatni a hatásunkat.

Megszületett hát a politikai baloldal Magyarországon. Van szervezetünk, programunk, jelöltjeink, miniszterelnök-jelöltünk. Tisztában vagyunk a helyzetünkkel. Tudjuk, hogy Orbánnak mennie kell. Ezért készek vagyunk az ellenzéki előválasztásokon részt venni, ha programunkat elfogadják, és az előválasztás szabályai is elfogadhatók számunkra. Liberális barátainknak már sok gesztust tettünk az elmúlt 10 évben. Most kíváncsian várjuk, hogy ők vajon tudnak-e gesztust gyakorolni felénk?

Székely Sándor
független országgyűlési képviselő
A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke
Az Igen Szolidaritás alapítója

munkatothonttitthon.png

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-az-a.blog.hu/api/trackback/id/tr7216289352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.11.19. 12:58:05

Az a baj ezekkel a baloldali mozgalmakkal, hogy utoljára az ipari forradalom idején működtek igazán. Ok, lehet azt mondani, hogy ennyi meg annyi legyen a minimálbér, illetve emeljük jól meg a szociális juttatásokat, csak a túl magas minimálbérnek az lesz a vége, hogy egy rakás olyan multi, aki sok képzetlen munkást foglalkoztatott, megy tovább egy-két határral. A béreket valójában az eszkimók és a fókák aránya határozza meg, és a fókák lemészárlása nemigen segít ezen.
Lehet emelni a szociális juttatásokat is, de annak meg az lesz a vége, hogy adót kell emelni - vagy jól eladósítani állam bácsit mint Fletóék - aminek hatására a képzett munkaerő még gyorsabb ütemben hagyja itt az országot. Ezek nélkül viszont nincs kit adóztatni, ráadásul a fenti multik sem annyira jönnek be, ha csak képzetlen munkaerő van az országban.

És az egész végén pont azok a rétegek szívják meg a legjobban, akit a baloldal elvben védeni akart.

Sadist 2020.11.19. 17:02:33

"Az a párt ilyen, amit sok tévedés, zsákutca, hiba után létrehoztunk a társaimmal. Ennek a pártnak a neve az, hogy Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. 7 hónap alatt kialakítottuk szervezetünket, letettük a baloldali politizálás elvi, politikai alapjait. Harcolunk a 200.000 forintos havi nettó minimálbérért, a 37.500 forintos családi pótlékért, a 100.000 forintos minimumjövedelemért és 37.500 forintos havi nyugdíjpótlékért."

Oké.
Már csak egyetlen kérdés maradt: miből?
Sokan már előre tudjuk a választ: hát a gazdagoktól adóként beszedett pénzből és csúnya, gonosz, korrupt politikusoktól elkobzott vagyonból! Bocs, pajti, ezt az emberiség történelme során rengetegen kipróbálták már, soha nem működött, lett viszont sok tízmillió halott.

midnight coder 2020.11.22. 10:51:00

@Sadist: Az hagyján. De ez utoljára a globális gazdaság elõtt mûködött. Az ipari forradalom idején klasszul mûködtek a szakszervezetek: ha bejelentették hogy sztrájk, akkor megállt az élet a gyárban, mert hogy kismillió munkás dolgozott ott, akiknek a dolga az volt, hogy meghúzzák a csavart az épp eléjük került munkadarabon. Csakhogy, ma már ezeket a csavarokat vagy ipari robotok húzzák meg, vagy egy kicsi kínai a világ túlsó oldalán. Itt elég kevés az olyan cég, ami pár száz embernél többet foglalkoztat ugyanabban a munkakörben. Másrészt, minden nemzetközi. Ha a cégnek itt túl magasak a bérek, akkor arrébb költözik egy határral. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor lenyomja a konkurencia aki megteszi. A béreket egyre inkább a globális piac alakítja ki. Ez pedig a 8 elemi európai melósnak szopacs: mert hogy ugyanazon a piacon versenyez ahol a vietnami is. És egy német vagy egy angol minimálbérbõl Vietnamban egy hétig eldolgozik egy egész falu, és a nap végén megköszönik, hogy ma sem lõtted le õket. És akkor még nem beszéltünk arról, amikor az angol tányérmosogató helyekre jön 1000 paki akinek az angol minimálbér még mindig kánaán.
süti beállítások módosítása